Geplaatst op
De grootste beslissing die je vroeger nam bij de aankoop van een tandenborstel was een zachte, medium of harde borstelharen. Nu zijn er tientallen soorten borstels, van eenvoudige tot dure en elektrische borstels. Maar welke is nou goed, wat zijn de voordelen en nadelen van borstels? Laat je gebit controleren door tandarts Utrecht en lees deze blog voor meer informatie
Zijn elektrische borstels het extra geld waard?
Handmatig vs. elektrisch
Een elektrische kan een groter gebied sneller bedekken, zodat je meer oppervlakken in dezelfde tijd schoonmaakt. Als je met de hand poetst, maak je ongeveer 300 slagen per minuut. Vergelijk dat met de duizenden – in sommige gevallen tienduizenden – slagen per minuut die je met de hand maakt.
Voordelen
Elektrische tandenborstels zijn beter in staat om je tanden te reinigen dan handmatige tandenborstels. Uit een recent onderzoek bleek dat mensen die ze gebruikten minder last hadden van tandplak en tandvleesproblemen.
Kinderen denken misschien dat elektrische apparaten leuker en makkelijker te gebruiken zijn.
Mensen met een beugel: Deze borstels kunnen in en rond de metalen onderdelen schoonmaken.
Nadelen
Meestal de kosten. Gewone tandenborstels kosten meestal een paar euro’s, terwijl je voor 100 euro of meer kunt uitgeven aan een elektrische tandenborstel. Borstelkoppen voor power gadgets moeten net zo vaak worden vervangen als ouderwetse borstels. De extra kosten kunnen oplopen.
De power exemplaren zijn ook groter en omvangrijker, wat het moeilijker maakt om ze in je tas of koffer te verstoppen.
Wat zijn de verschillende types?
Er zijn een paar categorieën elektrische tandenborstels. Het belangrijkste verschil is hoe de borstel beweegt:
Roterend: Het hoofd beweegt in een cirkelvormige beweging met 3.000 tot 7.500 slagen per minuut. Een tandenborstel waarbij de kop van richting wisselt, wordt rotatie trilling genoemd.
Sonisch: Deze gebruiken een zijwaartse bewegingen met een snelheid van ongeveer 10 keer die van een roterende borstel – ongeveer 31.000 borstel bewegingen per minuut.
Ultrasoon: De snelle zijwaartse beweging zorgt voor trillingen die tandplak losmaken.
Ionisch: De borstelkop beweegt niet. Een lage elektrische stroom in de borstelharen trekt plaque aan.
Welk type is het beste? Op dit moment is er niet genoeg onderzoek om het zeker te zeggen.